top of page
LEweb (24 of 97).jpg

LACKERING

Lack är mycket mer än något som ska få din bil att se fin ut. Lack skyddar materialen under mot de påfrestningar som uppstår längs vägarna, exempelvis sol, salt och slitage. Hos Lidström & Enqvist finns en avancerad lackeringsavdelning som fixar allt inom lackering.
 
Har man en skadeverkstad så är det en stor fördel att också ha en avdelning för lackering. Yttre skador på ett fordon medför ofta att lackeringen behöver bättras på så därför har Lidström & Enqvist sedan några år tillbaka en modern och avancerad avdelning för all typ av lackering, från små repor till hela bilar och även olika specialuppdrag.
 
– Lackeringen hänger nära ihop med skadeverkstaden och även här handlar det om ett riktigt hantverk. Att lacka bilar kräver en otrolig känsla och handlag, både när det gäller teknik och att hitta precis rätt nyanser, säger Magnus och fortsätter:
 
– Allt måste bli perfekt! Därför gäller det att ha koll på vad man gör, men även att ha rätt utrustning att jobba med. En stor fördel med att vi har en egen lackeringsavdelning är att vi kan hålla mycket snabbare leveranstider än om vi skulle skicka de jobben någon annanstans.
 
I och med att det är kemikalier inblandade så kräver lackering mycket när det gäller arbetsmiljön också, både för de som jobbar där och för att minska påverkan på miljön utanför.
 
– Vi arbetar ständigt med att utveckla våra metoder och val av material. Färgerna vi använder är vattenbaserade och de miljövänligaste som går att få tag på idag, berättar Magnus och passar på att visa företagets lackbox, alltså rummet som används när lackfärgerna sprayas på. Boxen liknar mer en klinisk operationssal än en verkstad och stora fläktar i taket vittnar om att det finns kraft att suga ut allt material som inte ska hamna på bildelarna.
 
– Det här är den modernaste lösningen för lackering som finns idag, både när det gäller att ta hand om kemikalierna som frigörs men även för att hålla så låg energiförbrukning som möjligt. Lackboxen har exempelvis en energiåtervinning på 70%.
 
Vi kan jobba med upp till fem olika färger samtidigt här inne och när själva lackeringen är klar så värms boxen upp med gasol för att torka färgerna, något som inte tar mer än 30 minuter, förklarar Magnus och konstaterar:
 
– Det är både bra för miljön och bra för kunderna i och med att snabba torktider även håller reparationstiderna korta!

LEweb (21 of 97).jpg
LEweb (51 of 97).jpg
LEweb (57 of 97).jpg
bottom of page